A színes gyümölcsök javítják a látást
Egy, a
Georgiai Egyetemen készített tanulmány szerint a színes gyümölcsök és a zöld
leveles zöldségek – a bennük található karotinoidoknak köszönhetően –
hozzájárulhatnak a látás javulásához, és az időskori szembetegségek
megelőzéséhez.
Az egyetem kutatói számos korábbi felmérés eredményeinek felhasználásával
hasonlították össze a karotinoidok csoportjába tartozó lutein és zeaxantin
látásra gyakorolt hatását – ezek a vegyületek ugyanis fontosak az emberi
látás, különösen a retina szempontjából.
Bebizonyosodott, hogy a lutein és a zeaxantin valóban kedvező hatással
vannak a látásra; csökkentik a vakító fény okozta kellemetlenségeket,
lerövidítik a szem alkalmazkodási idejét, ezenkívül kontrasztosabb látást és
nagyobb látótávolságot biztosítanak.
Dr. Billy R. Hammond, a tanulmány vezető szerzője szerint ezek a színanyagok
fontos funkciót tölthetnek be azáltal, hogy biológiai úton javítják a látást.
Védik a retinát és a szemlencsét is, így megelőzhetik az időskori
szembetegségek, például a makuladegeneráció és a szürkehályog kialakulását.
A cikk a Journal of Food Science folyóiratban jelent meg.
/Forrás: www.kertvarazsmagazin.hu/